ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ 2020-2021

Γνωστοποιείται ότι για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά θα λειτουργήσει, με πρωτοβουλία και ευθύνη της ΚοινΣΕπ “Έναστρον” και σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας, το Σχολείο Αστρονομίας.
Από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, ο κύκλος σπουδών διευρύνεται στα τρία (3) έτη και περιλαμβάνει μαθήματα αστρονομίας, αστροφυσικής, αστροβιολογίας, διαστημικής και κοσμολογίας, τα οποία παρουσιάζονται με τρόπο απλό και κατανοητό ώστε να γίνουν προσιτά σε όλους τους μαθητές.
Στόχος του Σχολείου Αστρονομίας είναι, από  το πρώτο έτος, τα παιδιά να μπορούν να εντοπίζουν και να αναγνωρίζουν στο νυχτερινό ουρανό, τους αστερισμούς, τα περισσότερα αντικείμενα του Ηλιακού Συστήματος και άλλα απομακρυσμένα ουράνια σώματα, τα οποία είναι ορατά μόνο με τηλεσκόπιο.
Επίσης εξοικειώνονται πλήρως με τη χρήση του τηλεσκοπίου, καθώς και με τις βασικές έννοιες των παραπάνω επιστημών, ενώ είναι σε θέση να παρακολουθούν και να αντιλαμβάνονται τις επιστημονικές εξελίξεις και ανακαλύψεις οι οποίες ανακοινώνονται σε σχεδόν καθημερινή βάση.
Οι μαθητές του Σχολείου Αστρονομίας συμμετέχουν ενεργά, εφόσον το επιθυμούν, στις εκδηλώσεις της Εβδομάδας Αστρονομίας που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στο Γαλλικό Ινστιτούτο και σε άλλα σημεία της Λάρισας, καθώς και σε άλλες εκδηλώσεις της ΚοινΣΕπ «Έναστρον». Επίσης εγγράφονται, εφόσον το επιθυμούν, εντελώς δωρεάν, στη Λέσχη Εξερευνητών του Έναστρου Ουρανού «Τα Πεφταστέρια». Ακόμη έχουν πλήρη πρόσβαση στην επιστημονική βιβλιοθήκη του Σχολείου Αστρονομίας από την οποία μπορούν να δανείζονται βιβλία καθόλη τη διάρκεια της φοίτησής τους.
Εκτός από τα θεωρητικά μαθήματα πραγματοποιούνται παρατηρήσεις με τηλεσκόπια τόσο των αντικειμένων του νυχτερινού ουρανού, όσο και του Ήλιου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι δράσεις αυτές πραγματοποιούνται στο Περιβόλι τ΄Ουρανού, στην περιοχή της Αγ. Μαρίνας.
Με την ολοκλήρωση της φοίτησης ο μαθητής ή η μαθήτρια που πρωτεύει βραβεύεται με ένα τηλεσκόπιο.
Τα μαθήματα πραγματοποιούνται στο Γαλλικό Ινστιτούτο (Κούμα 28) και απευθύνονται σε μαθητές Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Διεξάγονται κάθε Σάββατο από 16:00-17:30 για την 1η τάξη, 17:45-19:15 για τη 2η τάξη και από 19:30-21:00 για την 3η τάξη.
Το κόστος συμμετοχής είναι 300 ευρώ ανά έτος για κάθε παιδί (37,5 ευρώ ανά μήνα), το οποίο θα πρέπει να καταβληθεί σε τρεις (3) δόσεις ως εξής : 100 ευρώ με την εγγραφή, 100 ευρώ από 10-30 Ιανουαρίου 2021 και τα υπόλοιπα 100 ευρώ από 15 έως 30 Μαρτίου 2021.
Τέλος, για τους μαθητές που διαμένουν εκτός Λάρισας, υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης όλου του εκπαιδευτικού προγράμματος με τη μέθοδο της σύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλίας (μέσω διαδικτύου). Στην περίπτωση αυτή απαιτείται μία καλής ποιότητας σύνδεση στο διαδίκτυο, Η/Υ με κάμερα, ηχεία ή ακουστικά και μικρόφωνο. Το κόστος είναι 200 ευρώ ανά έτος και καταβάλλεται σε δύο (2) δόσεις.
Και για τους δύο τρόπους φοίτησης η εγγραφή ισχύει από τη στιγμή αποστολής της αίτησης και της καταβολής της 1ης δόσης των διδάκτρων.

Επισημαίνεται ότι κατά τη διάρκεια των μαθημάτων θα τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας που σχετίζονται με την προσπάθεια διασφάλισης της δημόσιας υγείας.

ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020.

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ 2020-2021