ΘΕΡΙΝΕΣ ΒΡΑΔΙΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ

Αυτό το καλοκαίρι, θέλοντας να διερευνήσουμε πως από τη φιλοσοφία γεννήθηκε η επιστήμη και πως από αυτή τη διαδικασία επηρεάστηκε η ιστορία της ανθρώπινης σκέψης, διοργανώνουμε, σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Κέντρο Εκπαιδευτικών νομού Λάρισας, 4 βραδιές φιλοσοφίας.

Συνεχίζοντας τον κύκλο των συζητήσεων, την Πέμπτη 1 Ιουλίου, συζητάμε για το τυχαίο στη φυσική φιλοσοφία του Αριστοτέλη. Οδηγός μας σε αυτό το ταξίδι ο κύριος Γιώργος Τράντας (*).

Λίγα λόγια για την 2η βραδιά..

Ποια η συμβολή του τυχαίου στη δημιουργία πραγμάτων και γεγονότων στη φύση; Το τυχαίο ενεργεί στο πλαίσιο των φυσικών νόμων ή τους υπερβαίνει; Μήπως είναι απλές φάσεις του αναγκαίου ή του πιθανού που δεν μπορεί το μυαλό μας να τις εξηγήσει; Ποια είναι η σημασία στις έννοιες «πιθανότητα» και «απροσδιοριστία» οι οποίες ανοίγουν νέες προοπτικές για την ερμηνεία της φυσικής πραγματικότητας; Χωράει το τυχαίο στη θεωρία του Σταγειρίτη φιλοσόφου; Τι είναι τελικά το τυχαίο; Πεπρωμένο, ανεξήγητο, αναίτιο ή οντολογικά απροσδιόριστο;

Μετά το πέρας της εισήγησης θα διατεθεί χρόνος για ερωτήσεις και συζήτηση.

Κατά την εκδήλωση θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό.

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Δηλώσεις συμμετοχής με ηλεκτρονικό μήνυμα στο info@enastron.org

Λίγα λόγια για τον ομιλητή…

Ο Γιώργος Τράντας σπούδασε Θεολογία, Κοινωνιολογία και Φιλοσοφία και Δημοσιογραφία στο Α.Π.Θ. Ασκεί το δημοσιογραφικό έργο από το 1982. Διδάσκει από το 1992. Είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής ενηλίκων. Έχει διδάξει σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ , σε ΚΕΔΙΒΙΜ του Χαροκόπειου και του Πανεπιστημίου Αιγαίου και σε ΣΔΕ. Είναι αντιπρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Θεσσαλίας και μέλος του Δ.Σ. Epea Hellas και του Συλλόγου Διέξοδος. Συμμετείχε σε συλλογικές εκδόσεις. Το θέμα που πραγματεύεται είναι το αντικείμενο του μεταπτυχιακού του στο Τμήμα Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής.

Λίγα λόγια για την 1η βραδιά…

…Η φιλόλογος Ελεάνα Καραγεώργου θα αναπτύξει το θέμα: «Από τους προσωκρατικούς φιλοσόφους, στην προσωπικότητα του Σωκράτη». Θα γίνει μια αναφορά στο Θαλή το Μιλήσιο, ως τον πρώτο φιλόσοφο, θα ακολουθήσει η παρουσίαση του μαθητή του, Αναξίμανδρου με αναφορά στην κοσμοθεωρία του. Στη συνέχεια, θα μιλήσουμε για τον Πυθαγόρας το Σάμιο, ο οποίος εντρύφησε στους αριθμούς, χώρισε το σώμα από την ψυχή κι αναζήτησε τη θρησκευτικότητα, σε σύνδεση με το φιλοσοφικό τρόπο ζωής. Κατόπιν, σειρά έχει ο Ηράκλειτος και οι απόψεις του για την αλήθεια και τέλος, η εισήγηση θα κλείσει με την πρωτοποριακή προσωπικότητα του Σωκράτη.