ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ – ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΟΙΝΑ ΣΗΜΕΙΑ ;

Δύο επιστήμες τόσο διαφορετικές αλλά και με τόσα κοινά σημεία. Πρωτού όμως προσπαθήσουμε να διερευνήσουμε τα κοινά αυτά σημεία θα αποδείξουμε ότι, ναι και η μελισσοκομία είναι μία επιστήμη και μάλιστα πολύ σημαντική και όχι απλά μία απασχόληση ή επάγγελμα με πολλές δυσκολίες και απαιτήσεις σε δαπάνη σωματικής ενέργειας.
Η ενασχόληση με τη μελισσοκομία δεν είναι μόνο η κοπιαστική εργασία με ειδικό εξοπλισμό, κάτω από τον καυτό ήλιο του καλοκαιριού, δεν είναι τα οδυνηρά τσιμπήματα των μελισσών όπως δεν είναι και η σωματική καταπόνηση που προκαλούν τα βάρη που καλείται ο μελισσοκόμος πολύ συχνά να σηκώνει.
Είναι οι ατέλειωτες ώρες μελέτης που θα πρέπει να αφιερώσει πριν ασχοληθεί πρακτικά με τη μέλισσα. Είναι η αδήριτη ανάγκη να εντρυφήσει στις αρχές και τους νόμους της βιολογίας, καθώς πρέπει να κατανοήσει σε βάθος τη βιολογία της μέλισσας, της χημείας, καθώς πρέπει να μπορεί να κατανοήσει πως λειτουργούν οι χημικές ουσίες που εκκρίνουν οι μέλισσες και η βασίλισσα, οι γνωστές φερομόνες, για τη μεταξύ τους επικοινωνία, την κατανομή των εργασιών και την οργάνωση της αποικίας. Η βοτανική και η φυτοπροστασία για να μπορεί να διακρίνει χιλιάδες είδη άγριων και καλλιεργήσιμων φυτών και τι προσφέρει το καθένα από αυτά στις μέλισσες (νέκταρ ή γύρη). Η μετεωρολογία συμπεριλαμβάνεται, χωρίς αμφιβολία, στην παλέτα των επιστημών με τις οποίες ο μελισσοκόμος πρέπει να καταπιαστεί, ώστε να ανιχνεύει τις διακυμάνσεις του καιρού, καθώς είναι σημαντικός παράγοντας για την διατήρηση, ανάπτυξη και αξιοποίηση των μελισσοσμηνών.
Μακρύς πραγματικά ο κατάλογος των επιστημών από τις οποίες πρέπει να αντλήσει γνώσεις όχι μόνο αυτός που σκοπεύει να καταπιαστεί με τη μελισσοκομία, αλλά και ο έμπειρος μελισσοκόμος. Κι αυτό γιατί η επιμόρφωση και η συσσώρευση γνώσεων πρέπει να είναι συνεχής και αδιάλλειπτη.
Επιστήμη λοιπόν η μελισσοκομία, επιστήμη και η αστρονομία οι οποίες μάλιστα ανήκουν και οι δύο στην οικογένεια των θετικών επιστημών. Επιστήμες με μεγάλο θετικό αντίκτυπο στην αγωγή του ανθρώπου, καθώς η πρώτη μας διδάσκει μέσα από το παράδειγμα της συμπεριφοράς των μελισσών την εργατικότητα, την ανιδιοτέλεια, την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Η δεύτερη μας διδάσκει την ταπεινοφροσύνη, καθώς τοποθετεί τον άνθρωπο όχι στο κέντρο του σύμπαντος αλλά σε μια γωνιά ενός γαλαξία, ανάμεσα σε δισεκατομμύρια άλλους γαλαξίες, την εκτίμηση της ομορφιάς του σύμπαντος και της φύσης μέσα από την αρμονία που δίεπει την κίνηση, τη συμπεριφορά και την εξέλιξη των πλανητών και των υπολοίπων ουρανίων σωμάτων. Από αρμονία χαρακτηρίζεται και η ζωή των μελισσών, αρμονία η οποία αποφορτίζει το άγχος και γλυκαίνει την ανθρώπινη ψυχή. Το ίδιο αποτέλεσμα έχει και η ενατένιση του έναστρου ουρανού και η περιήγηση στα σκοτεινά και μυστηριώδη μονοπάτια του.
Αστρονομία και μελισσοκομία, δύο επιστήμες που ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά τους είναι η παρατήρηση. Παρατήρηση προσεκτική με γνώμονα τη λογική, το ελεύθερο πνεύμα και την απαλλαγή από προκαταλήψεις. Μόνο έτσι ο ουρανός και η κυψέλη αποκαλύπτουν τα μυστικά τους.
Στον ουρανό υπάρχει ένα αντικείμενο το οποίο ανήκει στην κατηγορία των ανοιχτών αστρικών σμηνών και βρίσκεται στον αστερισμό του Καρκίνου. Ονομάζεται το σμήνος της Κυψέλης (Beehive starcluster). Γιατί άραγε οι αστρονόμοι το ονόμασαν έτσι; Προφανώς λόγω της ομοιότητας της διάταξης των άστρων με αυτή των μελισσών μέσα στην κυψέλη.
Πολλές οι ομοιότητες, η περαιτέρω απαρίθμηση και ανάλυση των οποίων απαιτεί την αναφορά σε τεχνικά ζητήματα, αστρονομικά και μελισσοκομικά. Για το λόγο αυτό τα κείμενο αυτό θέλοντας μόνο να αποτελέσει μια εισαγωγή στις ομοιότητες και κοινά σημεία μεταξύ των δύο επιστημών θα κλείσει εδώ παραπέμποντας στο επόμενο, το οποίο θα εξετάσει την αστρονομία και τη μελισσοκομία υπό το κοινό πρίσμα των μελισσοκοσμικών ιστοριών που φιλοδοξούμε να αφηγηθούμε και ελπίζουμε να τα καταφέρουμε.

Σημείωση
Το παραπάνω κείμενο φιλοδοξεί να εξηγήσει γιατί η ΚοινΣΕπ “Έναστρον” επέλεξε να χρησιμοποιήσει δύο φαινομενικά ετερόκλιτους τομείς ως πεδία των δραστηριοτήτων της και να αναδείξει τα κοινά τους σημεία και χαρατηριστικά.