Τι είναι οι πλανήτες, οι κομήτες και οι αστεροειδείς; Πόσο μεγάλος είναι ο Ήλιος και τα άλλα άστρα και πως παράγουν το φως που μας στέλνουν; Τι είναι οι λευκοί νάνοι, οι αστέρες νετρονίων και οι μαύρες τρύπες; Τί βλέπουμε όταν κοιτάζουμε τον ουρανό μία ανέφελη νύχτα; Τι είναι τα τηλεσκόπια και πως λειτουργούν; Ποιες θεωρίες περιγράφουν τη λειτουργία του φυσικού κόσμου; Πως το σύμπαν μας αφηγείται την ιστορία του; Τι είναι η σκοτεινή ύλη; Υπάρχει ζωή σε άλλους πλανήτες;

Οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά καθώς και σε άλλα πολλά θα δοθούν στo Θερινό Σεμινάριο Αστρονομίας & Αστροφυσικής που θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη 25 έως και την Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021 στο Περιβόλι τ’ Ουρανού (περιοχή Αγίας Μαρίνας, Λάρισα).

Το σεμινάριο διοργανώνεται από την ΚοινΣΕπ “Έναστρον” και το Σχολείο Αστρονομίας σε συνεργασία με τους αστροφυσικούς Δημήτρη Κάντζα (υποψήφιος διδάκτορας του πανεπιστημίου του Άμστερνταμ) και Νίκο Σαμαρά (υποψήφιος διδάκτορας του πανεπιστημίου της Πράγας) και απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας από 10 ετών και άνω αλλά και σε κάθε λάτρη του έναστρου ουρανού.

O  χώρος διεξαγωγής του σεμιναρίου είναι υπαίθριος και κατά τη διάρκειά του θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγειονομικής προστασίας. Για το λόγο αυτό υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων και θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.

Κόστος σεμιναρίου : 40 ευρώ το άτομο.

Για τους μαθητές του Σχολείου Αστρονομίας ισχύει έκπτωση 50%.

Περισσότερες πληροφορίες στο 6983512219.

Δηλώσεις συμμετοχής με μήνυμα στο info@enastron.org.

Βιογραφικά στοιχεία συνεργατών

Σαμαράς Νίκος

Είναι απόφοιτος του προπτυχιακού τμήματος του Μαθηματικού Θεσσαλονίκης, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Θεωρητικής Φυσικής στην Γαλλία και υποψήφιος διδάκτορας του πανεπιστημίου της Πράγας. Έχει εργαστεί ως ερευνητής αστροφυσικής στο τηλεσκόπιο Gaia της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέρονται εντοπίζονται στην Θεωρητική Κοσμολογία, στην Θεωρία της Σχετικότητας και την Επιταγχυνόμενη Διαστολή του Σύμπαντος.

Κάντζας Δημήτρης

Σπούδασε φυσική στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έλαβε μεταπτυχιακο τίτλο στην αστρονομία από το ίδιο πανεπιστήμιο και εργάστηκε στο  Κέντρο Επισκεπτών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Θησείο  σε δράσεις επικοινωνίας της επιστήμης για ενηλίκες και παιδιά. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ όπου μελετά αστροφυσικές μελανές οπές στο πλαίσιο της διδακτορικής διατριβής του.